Albanees gerecht, salade in een kom met parmezaanse kaas

Albanees eten

- Gerechten die je niet mag missen! Albanees eten

Eten in Albanië is zowel heerlijk als goedkoop. De plaatselijke keuken is sterk beïnvloed door de buurlanden Griekenland, Turkije en Italië. Je kunt genieten van lokaal geproduceerd bier of raki bij je maaltijd en het afsluiten met een glas Skënderbeu brandewijn.

Vind en boek je reis naar Albanië

Veel Albanese gerechten bestaan uit vis, lam, konijn of kip, meestal op smaak gebracht met rozemarijn, munt, oregano en basilicum. Het nationale gerecht van Albanië, Tavë Kosi, is een fantastisch lekker lamsgerecht dat in een kleikom wordt gebakken en geserveerd met groenten en yoghurtsaus. Fetakaas staat bijna altijd op het menu, in verschillende vormen. Dit zijn enkele van de meest karakteristieke gerechten van Albanië:

  • Byrek – een hartige taart met kaas, spinazie of vlees

  • Tasqebap – een soort stoofpot met lamsvlees en tomaat

  • Paçe – een soep van orgaanvlees die als ontbijt wordt gegeten

  • Pilaf – rijst gekookt in een speciale bouillon

  • Dolma – gevulde druivenbladeren

  • Papare – brood gekookt met eieren, ricotta en water

  • Pashaqofte – een soort soep uit Gjirokastër met kleine gehaktballetjes

  • Tarator – een koude soep op basis van yoghurt en komkommer

Gevulde hele paprika's met rijstmengsel

Drinkcultuur

Bij je maaltijd kan je genieten van een glaasje raki, een brandewijn van druiven met anijssmaak. Misschien ben je het al eens tegengekomen in een ander Zuid-Europees land; Verder heb je alle kans om kennis te maken met deze sterke, lokaal geproduceerde brandewijn. Raki wordt in kleine glaasjes geserveerd en langzaam gedronken tijdens het diner.

Ook op het gebied van dranken vind je Kuqaleshe, het populairste biermerk van Albanië. Het bier wordt gebrouwen in Tirana en als je de lokale bevolking vraagt wat de naam betekent, zullen ze iets zeggen als "rood" of "een vrouw die zich onderscheidt van de massa". Wij interpreteren deze mysterieuze uitspraken als een bier van passie. Maar of het met liefde is gebrouwen of dat het innerlijke passies aanwakkert, daar komen we maar op één manier achter.

Skënderbeu cognac wordt sinds 1967 in Albanië geproduceerd en rijpt uitsluitend in eikenhouten vaten, wat bijdraagt aan een bijzonder heerlijke en ronde smaak. De brandewijn wordt overal in Albanië verkocht, maar wordt ook over de hele wereld geëxporteerd. Je kunt een Skënderbeu cognac kopen die tussen de 3,5 en 13 jaar gerijpt is.


Tips & Inspiratie

Bekijk al onze reistips voor Albanië, vind en boek een reis naar Albanië of schrijf je in voor onze nieuwsbrief.

de haven van Saranda met de havenpromenade en huizen op de achtergrond. Motorboten en palmbomen en bloemen

Alle reistips voor Albanië

Wat zijn de mooiste stranden van Albanië? Waar vind ik de beste restaurants? Wat is er voor de kinderen te doen? Hier hebben we enkele van onze beste tips verzameld voor je reis naar Albanië!

Bekijk al onze reistips voor Albanië


klein verborgen strand in albanië met ligbedden en parasols

Albanië

  • Kristalhelder water en prachtige stranden

  • Historische bezienswaardigheden

  • Gezellige bergdorpjes en ongerepte baaien

Bekijk alle reizen naar Albanië


Kinderen in het zwembad

Nieuwsbrief

Meld je aan voor onze nieuwsbrief en ontvang inspirerende reistips en aanbiedingen voor jouw volgende reis.

Meld je hier aan voor onze nieuwsbrief