Griekenland
Bekijk alle landen
Griekse koffie
Er gaat niets boven een verfrissende frappé tijdens een warme vakantie in Griekenland. Het romige en ijskoude drankje wordt geserveerd in hoge glazen met rietjes en je drinkt het op je gemak in een ligstoel op het strand, met het geluid van de golven in je oren. Wil je andere soorten Griekse koffie proberen, bestel dan een freddo cappuccino of een freddo espresso! In tegenstelling tot een frappé, die bij Nescafé wordt gemaakt, zijn deze op basis van espresso koffie maar natuurlijk nog steeds net zo verfrissend ijskoud!
Frappé – zoet, medium of zonder suiker?
Frappé is het verkoelende antwoord van Griekenland op ijskoffie en iets dat je moet proberen als je in Griekenland bent. Meestal wordt het geserveerd in een groot glas met een rietje - perfect om mee te nemen naar het strand of tijdens een wandeling. Natuurlijk kun je in elk café of taverne aanschuiven – in Griekenland is een frappé nooit ver weg! De naam frappé zou afkomstig zijn van het Franse ‘frappé’, wat geslagen betekent. Dat de frappé, samen met de sterke brikkoffie, de nationale koffie nummer één van Griekenland is, is geen understatement, en het heeft zelfs zijn eigen dag! Als je nationale Frappédag wilt vieren, dan is 7 oktober geldig.
Wanneer je je frappé bestelt, wordt je gevraagd of je deze glykós (zoet), métrios (medium) of kétose (dat wil zeggen zonder suiker) wilt, en afhankelijk van de smaak krijg je deze zoals je deze wilt. Een echte frappé wordt gemaakt van koffiepoeder dat wordt gemengd met echt koud water en desgewenst melk. Om het zo verfrissend ijskoud te maken, wordt het geserveerd met ijsblokjes.

Maak je eigen frappé
Probeer je frappé thuis te maken! Je krijgt de beste resultaten als je een speciale mixer voor frappé hebt, maar een melkopschuimer werkt ook.
Je hebt nodig
4-6 cl ijskoud water Een theelepel oploskoffie Suiker naar smaak Melk naar smaak
Zo maak je het
Mix het ijswater, de oploskoffie en zoveel suiker als je wilt ongeveer 15 seconden, of tot je een dik en romig schuim hebt. Vul een hoog glas met ijsblokjes en ijskoud water. Als je van melk in je koffie houdt, meng de frappé er dan ook mee. Serveer in een hoog glas met een rietje. Eet smakelijk!
Griekse brik koffie
Zwarte koffie in Griekse stijl wordt, net als in Turkije en verschillende Arabische landen, gezet in een speciale koffiekan die een brik wordt genoemd. De kop zelf is meestal gemaakt van messing of koper en is aan de onderkant breder dan aan de bovenkant, met een kleine tuit en een lang handvat. Om koffie in Griekse stijl te krijgen, moet je op zoek gaan naar heel fijn gemalen koffie, volgens de oude traditie werd die gemalen met een molensteen. Tegenwoordig is het makkelijker om koffie van je vakantie te kopen, zoek naar papagalos als je in de winkels bent. Een andere leuke tip is om op je Griekse vakantie een decoratiestuk te kopen, zodat je thuis gemakkelijk de Griekse sterke koffie kunt maken!
Je hebt nodig (voor 4 kleine kopjes)
Ongeveer 1,5 el fijngemalen koffie 3 dl water een paar theelepels suiker
Zo doe je het als volgt
Verwarm eerst het water en de suiker in de pan. Het mag niet koken, dus houd het in de gaten. Giet als het heet is de fijngemalen koffie erbij en roer tot het begint te koken. Zodra de koffie stijgt, haal je hem van de hete plaat. Zet het terug op de plaat en herhaal dit 2 keer. Dan is de koffie klaar! Serveer in kleine kopjes.

Freddo-espresso en Freddo-cappuccino

Als je thuis een verfrissende freddo espresso wilt maken, heb je een espressomachine en een goede blender nodig.
Je hebt nodig
2 espresso's IJs Suiker naar smaak
Zo doe je het als volgt
Begin met het maken van een dubbele espresso. Meng vervolgens 3-4 ijsblokjes met de dubbele espresso. Voeg zoveel suiker toe als je wilt. Blend ongeveer 3-5 seconden. Vul een laag glas, zoals een whiskyglas, met ijs en schenk het drankje in. Geniet!

Je hebt nodig
2 espresso's IJs Suiker naar smaak Magere melk
Zo maak je het
Begin met het maken van een dubbele espresso. Meng vervolgens 3-4 ijsblokjes, espresso en zoveel suiker als je wilt tot een romig mengsel. Giet het ijs in een hoog glas en vul aan met de gemixte espresso. Doe er wat magere melk bovenop en serveer met een rietje.
Lees meer over de Griekse keuken
Tips & Inspiratie
Bekijk al onze reistips voor Griekenland, vind en boek een reis naar Griekenland of schrijf je in voor onze nieuwsbrief.