Kroatië
Bekijk alle landen
Op culinaire reis door Kroatië
Een smaakvol begin van onze reis door Kroatië
Glimmende perziken, zoete druiven, verse noten en vers geplukte vijgen die lijken te smelten in je mond. Onze culinaire reis door Kroatië begint op de groente- en fruitmarkt buiten de stadsmuren van Split, tussen tantes en ooms van het platteland die hierheen komen om vers geoogst fruit en groenten, olijfolie, kaas en af en toe een fles rakija te verkopen – de lokale brandewijn die, bij het proeven, wat aan de sterke kant blijkt te zijn.
Nadat je een tijdje over de markt hebt geslenterd, krijg je zin in koffie. De havenpromenade van Split, beter bekend als Riva, is de beste plek voor een cafeïneboost. Dit is de plek waar de inwoners van Split naartoe gaan om te zien en gezien te worden. De cafés en ijssalons liggen dicht bij elkaar en we gaan bij de eerste zitten, bestellen een "velika kava sa mlijekom" – een grote koffie met melk – en blijven er een hele tijd zitten, uitkijkend over de zee van mensen.

Van Hvar naar Makarska
De volgende ochtend nemen we de catamaran naar Hvar, een boottocht van een uur over kristalhelder water door de Kroatische archipel en de met pijnbomen bedekte eilandjes. De belangrijkste culinaire specialiteit van Hvar is de visstoofpot gregada – een klassiek boerengerecht dat al eeuwenlang op het eiland wordt geserveerd. Het is een betaalbaar gerecht dat bij bijna alle eetgelegenheden op het eiland op het menu staat. De recepten variëren, maar de basis is altijd de vangst van de dag, bereid met aardappelen, zwarte peper, selderij en ui. Verstopt in een steegje achter de kerk vinden we de traditionele taverna Luviji. Omdat er maar een paar gerechten zijn om uit te kiezen, maken we van de gelegenheid gebruik om eerst de visstoofpot te proberen, vergezeld van een glas lokale wijn. Een ware smaaksensatie!
Als het om wijnen gaat, moeten we niet vergeten dat Kroatië een fantastisch wijnland is. We eindigen onze kleine culinaire reis in Makarska, bij de wijnbar Grabovac, op het hoofdplein van Makarska. Hier kun je alles leren over Kroatische wijnen. Als tussendoortje worden een pittige salami, ingelegde groenten, schapenkaas en luchtgedroogde ham; prst, geserveerd. Nadat we in de wijnbar onze trek hebben gestild, gaan we verder naar Kalalarga, de voetgangersstraat die door de oude stad slingert, en naar Konoba Stari Grad, het beste restaurant van de stad met een goddelijke octopusstoofpot op het menu. Eind goed, al goed.

Lees meer over eten en drinken in Kroatië
Enkele van onze populaire hotels in het prachtige Kroatië

Bondi
Kroatië, Makarska Rivièra, Makarska
Lees meer

Fani
Kroatië, Makarska Rivièra, Makarska
Lees meer

Amfora Makarska
Kroatië, Makarska Rivièra, Makarska
Lees meer

Lucija
Kroatië, Makarska Rivièra, Makarska
Lees meer
Tips & Inspiratie
Bekijk al onze reistips voor Kroatië, zoek en boek een reis naar Kroatië of abonneer je op onze nieuwsbrief.